Vanaf €75,- gratis verzending
Voor 23.00u besteld, morgen in huis

Minder stress door deze simpele tip

Hoe simpel kan het zijn? Ga vaker de natuur in om je (mentale) gezondheid te verbeteren en minder stress te ervaren. Het is een simpele handeling die niet alleen ‘gewoon’ gezond is, maar zelfs op korte termijn kan helpen om de ellenlange GGZ-wachtlijsten te verkorten, aldus wetenschappers in een nieuwsbericht van RTL-nieuws. Contact met de natuur heeft met name een stress verlagende invloed waardoor je dus minder stress ervaart. Daarnaast biedt het daarmee verlichting, ook bij psychische klachten, zo zeggen zij.

Stress is nou eenmaal funest. 

Kort gezegd kan het tot mentale én lichamelijke klachten leiden, omdat je stresshormoon cortisol dan voorrang heeft op andere hormonen, zoals je schildklierhormoon en geslachtshormonen. Met alle gevolgen van dien. Haaruitval, depressieve gevoelens, overgewicht, altijd maar moe… om er maar enkele veelvoorkomende klachten te noemen.

In mijn online programma’s en boeken hamer ik er dan ook op om je stresslevels te managen. Minder stress helpt je hormonale balans en daarmee je hele gezondheid. Want die hormonen staan nou eenmaal aan de basis om alles fysiek en mentaal goed te laten functioneren. Altijd weer die hormonen, roep ik vaak.

De natuur kan een grote rol spelen voor minder stress

Ik loop dagelijks een rondje in de bossen met mijn hond en ervaar zelf hoe ontspannend en fijn dat is. Ik vind het mooi dat dit nieuwsbericht van RTL-nieuws er nu ook aandacht aan besteedt. Hierin komen ook diverse onderzoekers aan het woord die uitleggen hoe de natuur verlichting kan bieden.

Zo geeft een onderzoeker van de universiteit van Wageningen (WUR) aan dat uit studies blijkt dat contact met de natuur daadwerkelijk je stressniveau beïnvloedt. Daarnaast vertelt psycholoog Irina Pleacov hoe ze haar cliënten aanspoort naar buiten te gaan. “Een loopje werpt veel vruchten af. Het brengt je stresshormoon, hartslag en bloeddruk omlaag en vermindert ook nog eens de kans op obesitas. Ik denk echt dat de wachtlijsten in de GGZ verkort kunnen worden als we vaker de natuur ingaan.”

Nou, ik ben het er helemaal mee eens. Echt, ga vooral naar buiten, het bos in, het strand op. Waar dan ook, maar zoek vooral zo vaak mogelijk de natuur bij jou in de buurt op. Voel de frisse wind op je gezicht, snuif bewust de natuurlijke geuren op en laat de zon op je huid schijnen. En ervaar hoe jij hierdoor minder stress kunt gaan ervaren.

Een wandeling kan zo ook meteen een mindful-moment zijn: door te wandelen met al je zintuigen op scherp blijf je tijdens je wandeling vooral in het hier-en-nu. Je laat even je gedachten zoveel mogelijk aan je voorbijgaan. Zo kan het fysiek en mentaal een enorm oplaadmoment zijn. Zelf ervaar ik dat mijn boswandelingen me creatief maken en me energie geven om daarna weer volle bak aan de slag te gaan.

Wat je nog meer kunt doen voor minder stress

Kun je wat hulp gebruiken om te ontspannen? In mijn shop heb ik een prachtig supplement: Relax Support. Dit supplement bevat een aantal mooie kruiden die je in drukke tijden ondersteunen. En ja, als vrouw hebben we het nou eenmaal vaak druk. Werk, sport, partner, gezin, sociale agenda… het gaat vaak maar door. Ik wens je toe dat je alles kan blijven doen wat je wilt, maar wel op een ontspannen, blije, energieke manier. De natuur kan je hierbij een handje helpen en ik ondersteun je natuurlijk ook graag.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.