Vanaf €75,- gratis verzending
Voor 23.00u besteld, morgen in huis

Darmflora en depressie steeds duidelijker aan elkaar gelinkt

We weten het eigenlijk al wel: gezonde darmen staan aan de basis van je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Onze darmflora wordt namelijk steeds meer gelinkt aan depressie. En nu is de mentale link weer eens heel helder in twee Nederlandse studies bevestigd: namelijk dat mensen met depressieve klachten vaak een andere darmflora hebben. Dit nieuws stond in een Volkskrant-artikel op 7 december 2022.

Darmflora en depressie onderzoek

De uitkomsten komen uit twee langlopende studies waarin ruim 1.000 Rotterdammers en 3.200 Amsterdammers vragenlijsten over depressieve klachten invulden en hun ontlasting inleverden. In het onderzoek werd gekeken naar hoe onze darmflora en depressie met elkaar in verbinding staan. Het bleek dat de mensen met depressieve klachten aantoonbaar meer of minder van bepaalde bacteriestammen in hun ontlasting hadden.

De onderzoekers vermoeden dat de afwijkende bacteriën in de darmen de hersenen beïnvloeden via de stoffen die ze aanmaken, zoals:

· Glutamaat: daar wil je niet te veel van, daar word je onrustig van in je hoofd.

· Butyraat (boterzuur): daar wil je juist wel veel van, want boterzuur is belangrijk voor een gezond darmslijmvlies. En boterzuur is dus ook een stofje wat op een gunstige manier communiceert met je hersenen.

· Serotonine: helpt voor een goede peristaltiek in je darmen en is natuurlijk ons geluksstofje. Ook daar wil je zoveel mogelijk van hebben.

De onderzoekers weten het nog niet zeker, zoals goede wetenschappers houden ze een slag om de arm, maar dit zijn echt wel een grote studies en het vermoeden is dus sterk dat een verstoorde werking van deze stofjes tot depressie kan leiden. En daarbij wordt de darmflora dus gelinkt aan depressie.

Steeds meer mensen met depressie

Er kampen trouwens behoorlijk veel mensen met depressie. Jaarlijks zo’n 9 procent van de Nederlanders, blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut. En ik hoor het ook behoorlijk vaak als klacht van mijn volgers. Dat ze zich somber, niet blij voelen. Gelukkig delen ze dan ook vaak meteen hun goede ervaringen met mij, namelijk dat ze zo opknappen – ook mentaal – van het gezonde voedingspatroon dat ik ze aanraad met mijn Viv-methode. Het is echt de basis voor gezondheid, en dus ook voor een goed, opgeruimd, vrolijk gemoed.

Dit is wat je zelf kunt doen voor een gezonde darmflora

De onderzoekers geven aan dat een aanvullende behandeling van mensen met depressieve klachten weleens met probiotica zou kunnen zijn. Dat lijkt mij inderdaad een heel goed idee. Ik voeg eraan toe dat we ook moeten denken aan de prebiotica, de gezonde vezels uit groenten en fruit met name. Want dat is de beste voeding voor de ‘goede’ bacteriën in je darmen. Die geef je daarmee een boost en kunnen dan hun gezonde stofjes produceren die de hersenen juist gunstig kunnen beïnvloeden.

Dus, wat kun je doen, als je je niet happy voelt – maar eigenlijk vind ik dat iedere vrouw dit moet doen om je in je dagelijks leven blij en energiek te (blijven) voelen:

· Eet gezond met 350-500 gram groenten (varieer!) en 2 tot 3 stuks/porties fruit per dag. Dat is dus een goede leverancier van vezels.

· Gezonde vezels vind je verder ook in: paddenstoelen, noten, pitten, zaden, (pseudo)granen en peulvruchten (mits je de laatste twee goed verdraagt).

· Doe een kuurtje van mijn PowerBiotica en herhaal dat regelmatig. De bacteriën in je darm zullen er blij mee zijn!

· Ondersteun je spijsvertering met mijn Digestion Support. Zeker als je het gevoel hebt dat het eten je zwaar op de maag valt of je stoelgang niet zo soepel verloopt, dan kan dit supplement een hele goede ondersteuning zijn.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.